Kunnen wij u helpen? 078 - 633 2533 info@scopepeople.nl

Business Intelligence 2.0 : De weg van "Data Rijk" naar "Data Intelligent"

Type project: Business Intelligence
Sector opdrachtgever: Corporate Media / Uitgeverij

Vraagstuk (why)
Binnen deze organisatie was er een start gemaakt met de opzet van een aantal belangrijke dashboards in Power BI voor business control, sales en directie. Er stond een datamodel die de verschillende databronnen aan elkaar koppelde. Voor de dashboards ontstond vraag naar aanpassing en verbetering. Vanuit e-commerce en losse verkoop kwam ook behoefte naar dashboards om beter inzicht te krijgen in hun data gecombineerd met de financiële gegevens zoals budget. Kortom, er stonden 3 belangrijke uitdagingen op het programma:

  1. Het onderhouden en aanpassen van de huidige Power BI dashboards en datamodellen
  2. Het ontsluiten van nieuwe databronnen
  3. Het opstellen van nieuwe dashboards en datamodellen

Aanpak (how)
Er is gekeken hoe de bestaande dashboards opgebouwd waren, welke bronnen er gebruikt werden en hoe het datamodel opgezet was. Vervolgens is er kritisch gekeken naar onduidelijkheden in deze dashboards. Het doel voor het gebruik van de dashboards is achterhaald middels interviews met de gebruikers, zodat er kon worden herzien of de informatie die werd getoond ook relevante informatie was en de dashboards ook daadwerkelijk een toevoeging waren in de efficiëntie van werken. De conclusies die daaruit volgden werden meegenomen in de aanpassingen. Gebruikers werden gedurende dit proces constant betrokken om draagvlak te creëren.

Voor de benodigde databronnen die nog niet gekoppeld waren, is vastgesteld hoe deze informatie gebruikt gaat worden in de dashboards, is in kaart gebracht welke data relevant is en wat daarvoor gedaan moet worden om het daadwerkelijk te kunnen gebruiken. De gebruikers van deze dashboards zijn weer meegenomen in verschillende sessies om de doelen te bepalen. Eén databron kwam bij een externe partij vandaan. Met die partij is afgestemd op welke manier de automatische ontsluiting plaats ging vinden. Zij zorgden voor het plaatsen op een server waar wij bij konden, wij zorgden voor het ophalen van deze gegevens. Daarnaast is er een ontsluiting gelegd met de salarissoftware. Hiervoor is ook gekeken naar de mogelijkheden voor een veilige ontsluiting van de relevante gegevens.

 Resultaat (what)
De huidige dashboards zijn herzien en dragen bij aan een efficiëntere sturing van het bedrijf. Er is een nieuwe databron ontsloten via een SFTP-server en een nieuwe databron ontsloten via API’s. De query's voor de ontsluiting van de huidige databronnen zijn aangepast en nieuwe gegevens zijn daarin toegevoegd. Er zijn nieuwe inzichten gecreëerd door een frisse blik en creativiteit los te laten op de data. En ook belangrijk, iedereen kijkt nu daar dezelfde cijfers!

Bel mij terug

Schakel ons in en wij vinden voor u een geschikte (tijdelijke) specialist op het gebied van Data, Analytics en (Power) BI/Business Intelligence. Of zoekt u als professional een passende functie? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Ook voor meer informatie of bij andere vragen kunt u gerust contact met ons opnemen.